Kreativní využití zrcadel a světel v interiéru. Proměňte svůj domov k nepoznání

Nejste zcela spokojeni s tím, jak vypadá interiér vašeho domu či bytu? Je čas s tím něco udělat. Celková renovace interiéru však může být vcelku nákladná. Využít lze ale několik chytrých řešení pouze za pomocí zrcadel a světla, které téměř nezatíží rozpočet, ale vnesou do vašeho domova jedinečnou atmosféru. Představujeme několik způsobů, jak oživit interiér a mít tak domov, o jakém jste snili.

Zvýraznění dekorací či uměleckých děl

„Jedním z nejoblíbenějších triků je zaměření pozornosti na jednu konkrétní věc v interiéru, kterou pomocí zrcadla a světla zvýrazníme. Ideálně pokud je v místnosti nějaké umělecké dílo, fotografie, obraz nebo socha postavená na krbové římse či na komodě. Za ní zavěsíme dostatečné velké zrcadlo, které nasvítíme dodatečným světelným zdrojem, tak aby se světlo odráželo na požadovanou dekoraci,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Po rozsvícení tak vytvoří světlo se zrcadlem a dekorací elegantní a dominantní prvek prostoru, který v místnosti upoutá pozornost na první pohled.

Přidejte interiéru prostor a hloubku

Hrajte si se světlem a ukryjte ho, skvěle tak můžete interiéru přidat hloubku i jej opticky zvětšit. Použít můžete obyčejné LED pásky a světla tak umístit v různých koutech svého domova. Nasvítit tak můžete stropy, podhledy, zdi, rohy nebo třeba hrany postele či skříně.

„Skrytá světla dodají místnosti větší pocit prostoru a hloubky a zároveň vytvoří uklidňující záři. Chcete-li světlu v místnosti dodat více nevšednosti, můžete je ozvláštnit využitím stmívatelných tzv. RGB LED pásků, které umožňují měnit intenzitu osvětlení i jeho barvu podle momentální nálady, a dodají tak interiéru pokaždé jinou atmosféru,“ doporučuje Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Vyplnění prázdných prostor

Prostor v interiéru se snažíme nejen vytvořit co nejotevřenější a největší, ale často také dochází k situacím, kdy musíme prázdný prostor vyplnit, aby byl více útulný. Pokud máte místnost, která nemá přespříliš dekorací nebo nábytku, můžete prázdný prostor vyplnit seskupením svítidel. Ta vyberte stejná a zavěsit je můžete vedle sebe nebo v různých výškách.

„Dobře funguje také celoplošné zrcadlo, které je jemně skloněné dozadu. Pokud k němu zavěsíte více kusů svítidel pohromadě, vytvoříte prostor, který se stane dominantou místnosti, a díky sklonu zrcadla nebude světlo příliš intenzivní,“ dodává Lucie Hronová, Amirro.

Rozhodující je velikost a umístění

Umístění a velikost vašeho zrcadla a světel určí, jak se budete v pokoji cítit. Pokud máte opravdu velkou místnost a chcete, aby byla plná energie, umístěte větší zrcadla v blízkosti světelných zdrojů, jako například stojací lampy nebo menší lampičky.

Avšak pozor na přílišnou intenzitu světla, zrcadla se proto nedoporučuje umístit přímo před hlavní osvětlení v místnosti.

Nezapomeňte na denní světlo

Světlo mohou zrcadla v místnosti odrážet také od oken a prosvětlit tak místnost i za bílého dne. Pokud máte nedostatek oken, dobře fungují tzv. zrcadlová okna, která jsou umístěna blízko těch skutečných a odráží více světla do místnosti. „V případě, kdy je denního světla v místnosti opravdu nedostatek, jako jsou chodby, koupelny, WC, ale i obývací pokoje nebo pracovny, lze světlo přivést do místnosti pomocí světlovodů. Ty ve svých tubusech také pracují s odrazem denního světla pomocí zrcadel a vedou jej nepozměněné přímo do prostor, kde je světla málo,“ doporučuje Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Prosvětlete terasu a opticky ji zvětšete

Pokud máte malou terasu nebo balkon, můžete využít panelových zrcadel, nebo zrcadel vcelku, závěsných luceren a závěsných rostlin, které se budou v zrcadlech odrážet. Opticky tak zvětšíte nejen prostor terasy, ale zároveň umocníte i výhled z okna.

Po zavěšení rostliny umístěte zrcadlové panely po stranách rostliny a na strop. Dále umístěte závěsnou lucernu přímo před závěsnou rostlinu. Rostlina pak dostane úplně nový vzhled, stejně jako celá vaše terasa. Vytvoříte si tak menší džungli, která ozdobí exteriér a zároveň umožňuje nevšední pohled také z interiéru.