Jak ochránit pokožku během léta proti slunci?

Léto je v plném proudu a naše pokožka je odhalena a vystavena slunci často několik hodin. Jak se o ni správně postarat a jaká pravidla dodržet, aby do ní nepronikalo škodlivé UV záření? Přinášíme užitečné tipy, které využijete nejen na cestách k moři či do hor, ale i pokud zůstáváte ve městě.

Opalovací krém je základ

Základní výbavou pro ochranu proti slunci je kvalitní opalovací krém, jehož hodnota ochranného faktoru SPF by měla být minimálně 30. Číslo ochranného faktoru (SPF) přitom značí poměr času, jak dlouho je kůže chráněná před vlivem slunce. Důležité je zde znát také číslo fototypu pokožky. Při celodenním pobytu na slunci je pak vhodné se mazat opakovaně. Aby ochrana byla maximální, je velmi důležité nanést na pokožku krém alespoň 20 minut před vystavením se slunečním paprskům a před obléknutím. Vyhnete se tak tomu, že některé partie proti slunci chráněny nebudou. A důležité pro ženy: krém proti slunci je vhodné nanést i pod make-up, v případě, že vás make-up neobsahuje ochranný faktor, aby byla pokožka dobře chráněna před sluncem a netvořily se na ní předčasně vrásky.

Chraňte se i zevnitř

Na trhu je mnoho potravinových doplňků, které jsou určené pro ochranu pokožky proti slunci. Jde zejména o přípravky obsahující Vitamín E, Vitamín C a beta karoten. Beta karoten je přírodní antioxidant, zamezuje působení volných radikálů a pomáhá zpomalovat proces stárnutí. Účinně tak ochrání pokožku před negativními vlivy opalování. Jako potravinový doplněk je beta karoten vhodné začít užívat minimálně 3 týdny před plánovanou dovolenou.

Nepodceňujte oblast očí

Nezapomínejte, že je velmi důležité nanést ochranný krém proti slunci také na citlivou oblast kolem očí. Přestože používáte sluneční brýle, paprsky se pod ně ze stran dostanou a tenká kůže v této oblasti potřebuje speciální péči. Vhodné je také nepodcenit výběr slunečních brýlí a obrátit se na profesionály. V oční optice zaručeně koupíte kvalitní brýle s odpovídajícím UV filtrem, které oči ochrání. Výběr brýlí totiž nezávisí pouze na tmavosti či zbarvení skel. „Tmavost skla vypovídá pouze o jeho propustnosti pro viditelné světlo, které vnímáme. UV záření ale nevnímáme a je oku neviditelné,“ říká Jakub Brandalík z Lightway. Tedy čím tmavší je sklo, tím více se nám rozšiřují zorničky a dostává se nám do očí více škodlivého záření. Důležité je proto při výběru brýlí volit dostatečnou ochranu se 100% UV filtrem.

Když se objeví alergie na slunce

Alergii na slunce je možné předejít užíváním vitamínu E, a to jak v tabletách, tak v krému, který se dá použít i v případě, že se již alergická reakce objevila. Doplněk redukuje poškození kůže a také ulevuje od svědění.  Vhodná je také úprava jídelníčku, kdy je přírodní zdroj vitamínu E možné získávat ze stravy. Nejvíce jej obsahuje například olej z pšeničných klíčků, dále slunečnicová semínka, mandle, arašídy, ale také avokádo nebo špenát a některé druhy ovoce a mořských plodů.

Jak si poradit se spáleninami od slunce

Pokud dojde ke spálení pokožky od slunce, je vhodné ošetřit ji správným přípravkem, který by neměl chybět v žádné letní lékárničce. „Na spálenou pokožku z nadměrného opalování lze doporučit především spreje či pěny s panthenolem. Taková aplikace je velmi příjemná a chladivá. Panthenol pomáhá pokožku zklidnit. Vhodná je také jeho kombinace s měsíčkem lékařským či olivovým olejem, které pomáhají regeneraci,“ vysvětluje Dušan Sedláček ze společnosti Aveflor.

Myslete na pokrývku hlavy

Velmi důležité je při pobytu na slunci chránit také pokožku hlavy a předejít tak úpalu a přehřátí organismu. Ideální ochranu představují vzdušné čepice, klobouky či kšiltovky ideálně bílé barvy, ta totiž sluneční paprsky odráží.

Mějte po ruce vždy čerstvé výrobky

S nákupem ochranných krémů či přípravků na spálenou pokožku nečekejte a vyzbrojte se dopředu. Je totiž velmi pravděpodobné, že je budete už brzy potřebovat a vyhnete se situaci, že nejsou zrovna po ruce. Používejte vždy co nejčerstvější krémy a dbejte dodržování data spotřeby, čím jsou totiž ochranné krémy starší, tím ztrácejí na své účinnosti.

Vitamín D nezískáte ze slunce automaticky

Vznik vitamínu D v kůži působením slunečních paprsků není automatický a je negativně ovlivňován řadou faktorů. „UVA záření, které taktéž způsobí opálení, resp. zrudnutí pokožky, nemá na vznik vitaminu D vliv. Takže opálení se nerovná vzniku vitaminu D. Pokud je Slunce nízko a paprsky na Zem dopadají pod úhlem menším než 47° (stíny jsou delší než skutečný objekt), UVB záření se odráží od ozónové vrstvy a k nám neproniká,“ uvádí MUDr. Michaela Vančatová. Průchod a účinek UVB zhoršují také mraky, znečištěné ovzduší, opalovací krémy, časté koupání, suchá kůže, vysoký věk nebo obezita. „Pro získání vitaminu D je ideální opalování mezi 10. a 16. hodinou. Neúčinné je ranní a večerní opalování. Uvádí se, že v ČR je možné získat vitamin D naposledy v prvním týdnu v září a nejdříve asi v polovině dubna,“ dodává lékařka.

Ilustrační foto Trioderm

Ilustrační foto Trioderm