Kladno jako Říčany. Mění se, roste a bude blíže k Praze

Kladno roste. Svou strategickou polohou poblíž Prahy je zajímavou alternativou bydlení v dosažitelné vzdálenosti metropole. A nové projekty bydlení mění tvář města horníků a „Poldovky“. Brzy jej nepoznáme. Rostou zde totiž nová místa moderního bydlení a životního stylu a spolu s nimi se zlepšuje i infrastruktura, a to i za pomoci developerů.

Nově přichází změna také do kladenské východní části Dubí. Na jaře tam developerská společnost Getberg začne stavět bytový projekt nazvaný Icon Park a spolu s ním i školku, obchod, kavárnu nebo park a dětské hřiště.

„V Icon Park postavíme 230 bytů s dispozicemi od 1+KK do 4+ KK a budeme pracovat také na celkové revitalizaci oblasti. Vybudujeme zde pak také další občanskou vybavenost, kterou lokalita potřebuje, jako je obchod, kavárna a školka. Navíc také velký park a cestu kolem projektu nabízející možnosti sportovního vyžití,“ říká Kamil Dunaj z Getbergu.

Kladno chce, aby město neneslo náklady, které s investicemi developerů souvisejí. Investice do rozvoje kladenské infrastruktury získává městská kasa i za podpory developerů. Inspiraci pro tento krok získala v Říčanech u Prahy. Podmínky, které budou developeři plnit, zahrnují sazbu závisející na velikosti bytové jednotky. Například do výměry 40 čtverečních metrů podlahové plochy činí příspěvek k intenzifikaci čistíren odpadních vod 14 450 korun a příspěvek k rozvoji či výstavbě nových školek 6 800 korun.

Další rozvoj Kladna umožní i nová čistička, na kterou dle výše uvedených pravidel přispějí i developeři. Stávající čistírna v kladenské části Vrapice má kapacitu, která dosahuje přibližně 70 tisíc obyvatel a její kapacita zatím stačí i pro už dříve schválené stavební projekty. Pro nové projekty by už ale její kapacita nestačila. Proto vznikne čistírna nová, která rozšíří kapacity o dalších 10 tisíc obyvatel.

Kapacita dalšího růstu a rozvoje lokality na Kladně je až pro 10 tis dalších lidí a z údajů Deloitte Real Indexu plyne, že o bydlení na Kladensku je velký zájem. Rychlodráha Praha -Kladno by dle současných informací měla být zprovozněna zhruba za 6 let, což by mělo napojení na hlavní město výrazně zrychlit.