Udržitelnost se prosazuje i v minimalistické obuvi

Minimalistická obuv je novým fenoménem. Někteří její výrobci se pečlivě zaměřují nejen na úzké spojení s přírodou, které vyjadřuje funkčnost produktů s minimální podrážkou, ale také důraz na ekologičnost a udržitelnost z pohledu výroby a využití materiálů a surovin.

„Již název naší společnosti Feel the World, Inc. evokuje nejen to, jak se v našich botách zákazníci cítí, ale také, že jsme citliví na ekologický dopad naší výroby. Je pro nás důležité, abychom byli upřímní ohledně našeho dopadu na životní prostředí,“ říká Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.

Xero Shoes je mladá značka a dopadu svých aktivit na životní prostředí se intenzivně věnuje již od počátku. Vždy se snaží držet tří základních principů:

Build it to Last (Vyvinuty tak, aby vydržely)

Všechny boty Xero Shoes jsou vyvinuty tak, aby zůstaly na nohou, ne na skládce. Zatímco většina značek běžecké obuvi říká, že je vhodné vyměnit boty každých 300-800 km, patentovaná podrážka FeelTrue® poskytuje záruku na 8 tisíc kilometrů.

Use Less (Méně materiálu a energie při výrobě)

„Díky minimálnímu počtu materiálů, protože nepoužíváme například pěnovou mezipodešev, naše minimalistické boty méně zatěžují životní prostředí a vyžadují tak méně energie k výrobě,“ říká Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.

Source Better (Využití přírodních či recyklovaných zdrojů)

Při výrobě bot Xero shoes jsou maximálně používány materiály, které jsou udržitelné a mají co nejšetrnější vztah k přírodě. Jedná se například o konopí nebo recyklované materiály jako třeba rPET.

Udržitelné boty Xero Shoes:

Silniční běžecké Xero Shoes Zelen

Xero Shoes Zelen jsou silniční běžecké boty šetrné k planetě i k nohám. Prodyšný pletený svršek i nastavitelné upínací pásky jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu rPET. Spolu s hedvábně hladkou vložkou pro ultra lehký pocit udrží nohy v pohodlí při každém kilometru.

Flexibilní odolná podrážka FeelTrue o tloušťce 5 mm se vzorkem inspirovaným pneumatikami poskytne dokonalou přilnavost a kontrolu na asfaltu i jiných zpevněných površích – to vše bez obětování schopnosti vnímat zem pod nohama a zpětné vazby.

Turistické sandály Xero shoes Z-Trail EV

Turistické sandály Z-Trail EV eliminují 70 % nepotřebných materiálů běžně používaných při výrobě moderních sportovních sandálů. A protože jejich upínací pásky jsou vyrobeny z nylonu pocházejícího z recyklovaných plastových lahví (rPET), jsou ještě šetrnější k planetě. Podrážka nabízí tu nejlepší kombinaci pohodlí, ochrany a trakce, zatímco nohám stále umožňuje se volně pohybovat a vnímat terén.

Sportovní sandály Xero shoes Z-Trek

Sportovní sandály Z-Trek mají upínací pásky vyrobené z nylonu pocházejícího z recyklovaných plastových lahví (rPET).  Podrážka FeelTrue o průměru 6 mm poskytuje přirozený pocit z povrchu a zároveň chrání před povětrnostními vlivy. Plně nastavitelný systém pásků umožní jemně vyladit jejich nasazení, funkčnost a pohodlí. Snadno je také sbalíte na cesty, kde vám budou dobrým společníkem.

Všechny boty Xero mají nevyvýšenou patu (“zero-drop”) podporující správné držení těla, jsou designované nízko při zemí pro dokonalou rovnováhu, hbitost a flexibilní podrážka poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohli pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama.

XERO SHOES Z-Trek Porcelain Blue

XERO SHOES Z-Trail EV Blue Indigo