Zaměstnavatelé nyní již vyžadují perfektní znalost práce s videokonferencemi

Pokud dnes chtějí zaměstnanci obstát ve svém zaměstnání nebo najít kvalitní uplatnění na trhu práce, je nezbytné mít nejen dobré komunikační schopnosti, ale musí také umět perfektně pracovat s videokonferencemi. Je to nyní již nutnost v portfóliu základních dovedností.

Videokonferencím se někteří zaměstnanci ještě nedávno občas vyhýbali. Přinášely jim totiž mnohdy z neznalosti a nezkušenosti plynoucí frustrující zážitky z problému s připojením, kompatibilitou, sdílením dokumentů a dalšími problémy třeba se zvukem či obrazem. „Zkušenost minulých specifických let však změnila kontext. Obrovská potřeba bezkontaktních jednání přinesla i skok ve schopnostech lidí a v tom, co považujeme za běžné,“ říká Michal Černý z Audiopro a dodává: „Dnes už si zkrátka nikdo, kdo chce fungovat na trhu práce nemůže dovolit neumět s videokonferencemi nebo se jim nějak vyhýbat. Je to zkrátka již „must have“ v portfóliu základních dovedností.“

Stále lze narazit na zaměstnance, kteří se používání videokonferencí vyhýbají, je jich ale dramaticky méně než před třemi lety. „Na naše kurzy do počítačové školy přichází ročně na 30 tisíc lidí a pozorujeme obrovský posun v jejich myšlenkovém nastavení vůči videokonferencím. Zatímco před kovidem se mnozí z nich stavěli k tomuto způsobu komunikace rezervovaně a obávali se technologických problémů, dnes je takových lidí mnohem méně,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas. „Stále více zaměstnanců má dnes aplikace nejpoužívanějších videokonferenčních řešení nejen na počítači, ale i mobilu a používají je na denní bázi v práci, z domova i na cestách,“ dodává Dvořák.

Zaměstnavatelé zjistili, že videokonference šetří náklady na dopravu, ubytování a zejména čas zaměstnanců. Mnoho schůzek se zkrátka překlopilo do onlinu. Důležitost osobního jednání a kontaktu samozřejmě stále trvá, ale online schůzky jsou nyní již naprosto běžným formátem jednání. Když by se někdo videohovorům zcela vyhýbal, byl by zkrátka mimo hru.

„Raketový rozvoj videokonferencí v posledních třech, čtyřech letech je neoddiskutovatelný. To dokládají údaje o růstu trhu videokonferencí – zatímco za dva roky před vypuknutím pandemie vzrostl o necelých 50 %, během kovidu to bylo více než o 500 %. A tento růst pak více méně přešel do hybridního způsobu práce, který videokonferenční komunikaci vyžaduje,“ uzavírá Andrej Hronec, zástupce společnosti Lifesize.