Nyní je ideální období, kdy zničit plevel v zárodku. Není na to nutné jít chemickou cestu, stačí kvalitně zametat

Likvidace plevele na chodnících, v parcích a zahradách je v květnu a červnu aktuálním tématem. A často jednoduché řešení je také nejvíce funkční. Při pravidelném zametání se totiž včas odstraní semínka, ze kterých by jinak vyrostl plevel.

Přestože existuje mnoho ekologických variant, jak si s nechtěnou vegetací poradit, některé obce a instituce stále volí herbicidy, které jsou kvůli obsahu glyfosátu toxické, pravděpodobně pro člověka karcinogenní a pro zdraví lidí při přímém kontaktu velmi nebezpečné. Dostávají se do půdy, podzemních vod a následně do lidského organismu, kde mohou napáchat nevratné škody.

Herbicidy jsou používané hlavně jako prostředek na likvidaci plevele a dalších nežádoucích rostlin v zemědělství. Řada měst a obcí je však používá při údržbě městské zeleně, chodníků a dalších ploch. I když jsou v řadě zemí herbicidy s obsahem glyfosátu na seznamu zakázaných látek, Česká republika jejich používání prozatím dovoluje. Přitom právě při údržbě a čištění veřejných prostor se dají zvolit jiné neinvazivní a ekologické přístupy.

Zametání odstraní zárodky plevele

„Na zelených plochách je vhodnější používání ekologičtějších variant boje s plevelem. Na chodnících a komunikacích se osvědčuje využít jednoduché řešení, kde postřiky nejsou třeba, a tím je pravidelné zametání,“ říká Jan Dzúr ze společnosti Kärcher a dodává: „Při pravidelném zametání se včas odstraní semínka, ze kterých by jinak vyrostl plevel či ne vždy žádoucí rostliny, jako například pampelišky. Zametání kvalitním zametacím strojem odstraní také zárodky nechtěné vegetace a ostatní materiál, který podporuje růst vegetace. Funkčním řešením je také použití silného proudu horké vody, který dokáže zničit i kořeny plevele a jiných nežádoucích rostlin.“

Prašné Česko

Česká republika je podle nedávné studie barcelonského ústavu ISG po Itálii druhou nejpostiženější evropskou zemí, kde se jemný polétavý prach nejvíce podílí na úmrtnosti obyvatel. Velké množství polétavého prachu také vyvolává astma a plicní choroby. U starších lidí pak může způsobovat cukrovku, vysoký krevní tlak a různá srdeční onemocnění.

Takzvaný polétavý prach tvoří malé částice různých látek, které jsou tak lehké, že trvá velmi dlouhou dobu, než se usadí. Jedná se o drobné částečky, které lze vidět proti slunci. Polétavý prach je různě velký a také různě těžký, podle toho také trvá rozdílně dlouho, než se jeho částice usadí. Je tvořen většinou sírany, amonnými solemi, uhlíkem, některými kovy, dusičnany, případně i těkavými organickými látkami nebo polyaromatickými uhlovodíky.

Ať už se jedná o jarní úklid městských či obecních komunikací nebo firemních či soukromých prostor, vše se odvíjí od strategického a systematického přístupu k úklidu. Ten začíná u venkovních prostor a neocenitelnými pomocníky mohou být profesionální zametací stroje, komunální nosiče nástaveb nebo komunální zametací stroje.