Aktuální anketa Profesia.cz: zvýšený nápor na psychiku pociťuje 69 % zaměstnanců. Pouze 16 % respondentů tento problém nemá

Poslední dva roky přinesly zvýšený tlak na psychiku mnoha lidí. Po pandemické situaci některým z nich klesá životní úroveň kvůli růstu životních nákladů. Do života jim zasahuje více závažných stresových vlivů, než byli zvyklí. Anketa pracovního portálu Profesia.cz zjišťovala, zda zaměstnanci pociťují v současné době zvýšený nápor na psychiku.

Ve zvýšené míře jej vnímá 69 % respondentů. Na 30 % z nich doléhají zejména finanční problémy v souvislosti s růstem cen energií, inflací a všeobecným zdražováním. 24 % respondentů uvedlo, že nejvíce jejich psychiku poznamenala pandemie a na 15 % odpovídajících nejvíce doléhá válečný konflikt na Ukrajině. 15 % zaměstnanců nehodnotí tento vliv jako zásadní a 16 % z nich nápor na psychiku nepociťuje.

Již více než dva roky čelíme událostem a problémům, které mají negativní vliv na kvalitu života. Pandemie, růst cen energií a pohonných hmot, válečný konflikt a výrazný růst inflace jsou faktory, které nemůžeme příliš ovlivnit. Ty narušují běžné fungování lidí, kteří pociťují nejistotu, nespokojenost, vztek a obavy.

„Dlouhodobý a stupňující se psychický tlak vede v ČR k významnému nárůstu výskytu duševních poruch. Podle informací Národního ústavu duševního zdraví v souvislosti s pandemií covid-19 vzrostl výskyt duševních onemocnění u dospělé populace ČR na téměř 30 %. Duševní nemoci jsou pak po nemocech pohybového aparátu druhou nejčastější zdravotní příčinou ztráty zaměstnání,“ říká Martin Steiner z BNP Paribas Cardif a dodává: „Pojištění schopnosti splácet své závazky proto narůstá na významu i z důvodu, že kryje rizika duševních nemocí, jako jsou deprese či syndrom vyhoření. Pokud tyto problémy zabrání člověku v práci a dostane se do potíží se splácením svých závazků, uhradíme jeho splátky úvěru.“

Potřeby zaměstnanců jako priorita

Podle názoru psychologů to má a bude mít vliv i na pracovní výkonnost zaměstnanců. Úloha HR je v tomto ohledu významná. Pro stále více zaměstnanců je důležité to, jaká je atmosféra na pracovišti, zda se cítí být součástí kolektivu, zda zaměstnavatel má zájem je podpořit. Aktivní naslouchání potřebám zaměstnanců se tak dostává do popředí zájmu HR oddělení. V rámci jarního průzkumu HR Pulse pracovního portálu Profesia.cz to uvedlo více než 48 % personalistů z českých firem. Více než pětina z nich dále vidí jako prioritu podporu zaměstnanců, 15 % pak podporu psychického zdraví a pohody zaměstnanců.

„Atmosféra na pracovišti momentálně patří k faktorům, které ovlivňují spokojenost zaměstnanců, jejich psychickou pohodu. Budování firemní kultury, stmelování týmů a aktivní podpora kvalitních mezilidských vztahů na pracovišti je pro nás klíčovým faktorem, který podle nás ovlivňuje sounáležitost lidí s firmou, a v konečném důsledku i fluktuaci. Jako dynamicky rostoucí společnost tak pokládáme za důležité vytvořit silnou firemní kulturu a kvalitní kolektiv,“ říká Jitka Jetlebová, HR ředitelka společnosti IC Group.

Psychický tlak, ilustrační

Neformální komunikace v práci, ilustrační